De Bowen techniek is een zachte, zeer doeltreffende manuele behandelmethode.
De cliënt ligt heerlijk ontspannen op een massagetafel. De therapeut maakt met haar duim en vingers een rolbeweging over bepaalde plekken op het lichaam (spier, pees of ander zacht weefsel). De invloed die hiermee op de bindweefselstructuren (fascie) wordt uitgeoefend blijkt een hele keten van processen op gang te brengen die doorwerkt op alle systemen van het lichaam.
Na een paar rolbewegingen volgt elke keer een pauze van enkele minuten.
Juist in deze pauzes gebeurt “het”, d.w.z. dat er dan  een diepe ontspanning wordt ervaren en het lichaam de kans krijgt zich te herstellen.

Door de behandeling ervaart de cliënt een beter evenwicht in zichzelf, pijn vermindert en klachten herstellen.
Klachten waaraan je kunt denken zijn:
rug-en nekpijn, heup- en knieklachten, RSI, ontstoken/gevoelige borst, hiel-en voetpijn,gewrichten, slijmbeursontsteking,  frozen shoulder, tenniselleboog, stress, slaapproblemen, ademhalingsproblemen, verzwikkingen, etc.
En ook chronische aandoeningen, zoals chronisch vermoeidheid, hooikoorts, artritis, hoge bloeddruk, hoofdpijn, migraine, lymfe oedeem, nierproblemen, artrose, eczeem, astmatische condities, fibromyalgie.

Het is aan te raden om in eerste instantie 3 behandelingen te ondergaan. Liefst met een week tijdsverschil. Men bemerkt vaak al na één of twee behandelingen werkelijk effect. Als er na 3 behandelingen geen effect heeft opgetreden, wat zelden voorkomt, dan adviseer ik te stoppen met deze methode.
Gedurende deze tijd is het niet zinvol ook andere lichamelijke behandelingen zoals fysiotherapie, acupunctuur, massage, voetzoolreflexmassage, e.d. te ondergaan. Dit verstoort de werking van de Bowen Techniek.
De meeste mensen hebben veel baat bij Bowentherapie. Als de klachten verbeterd zijn, is het zinvol om nu en dan een behandeling te ondergaan als een soort onderhoudsdosis. Bowen kan eventueel wel worden gecombineerd met reguliere medicijnen, homeopathie, bachremedies en kruiden.

Bowen  is ontwikkeld door de Australiër Tom Bowen. In diverse landen gebruiken reeds duizenden therapeuten, met groot succes deze techniek.
Persoonlijk sta ik versteld hoe goed deze therapie werkt, dat het zelfs geplande operaties aan het bewegingsapparaat onnodig heeft gemaakt. Natuurlijk is dit geen garantie, omdat er meerdere factoren een rol kunnen spelen.

Emmett is ook een methode die op de fascia werkt. Soms integreer ik Emmett  in de Bowenbehandeling.
En soms gebruik ik ook grepen uit de Dorn therapie, m.n. bij beenlengteverschil, knie of bekkenproblemen.